Anketimize katılmak istermisiniz?

Saat Yükleniyor...
Anasayfam Yap İletişim Üye Giriş / Yeni Üyelik
  • HAKEM ODASI
TÜFAD İFTARINDA HAKEM ODASI RÜZGÂRI ESTİ…

TÜFAD' ın İftarına Hakem Odası Damgasını Vurdu... TÜFAD İstanbul Şubesinin Panorama 1453' te düzenlediği İftar’ a Futbol Camiası,Hakem Odası Yazarları ile Birlikte Hakem Camiasının Çok Saygın Kişilikleri Katıldı…   TÜFAD İstanbul Şubesi Başkanı değerli dostum Sayın Rıza ÇAVUŞOĞLU’ nun düzenlediği İftar yemeğne TÜFAD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, futbol adamları, antrenörler, kulüp temsilcileri, futbolculardan oluşan yaklaşık 700 kişi katılım gösterdi.    Hakem Camiasından ise Büyük duayen Hakem odası Yazarı MHK Başkan adayı Sayın Özcan OAL, dünyanın en neşeli insanı Hüsamettin ÇELİK(Hakem Odası Yazarı), yazarımız MHK Eski üyesi Orhan ERDEMİR(Hakem Odası Yazarı), FİFA Yrd. Eski Hakemi Binali KARTAL(Hakem Odası Yazarı),  TFFHGD Genel Merkez Eski Başkanı Avukat Murat SÖYLEMEZ, Üst Klasman Yardımcı Eski Hakemi, Rumeli Balkan Federasyonu Başkanı Ayhan BÖLÜKBAŞI, TFFHGD İstanbul Şubesi Eski Başkanı İlhan ERDEM, İstanbul İHK Başkanlığının en kuvvetli ismi Mustafa SEVİM, TFFHGD İstanbul Şubesi Eski Yönetim Kurulu üyesi Bekir GÖKTAŞ, Hakem Camiasının en değerli isimlerinden yakında siyaset arenasına merhaba diyecek olan İrfan SEVİM, İstanbul İHK Eski üyesi Mehmet TOP, TFFHGD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Eski üyesi Sedat AKSU, Hakem Odası İmtiyaz Sahibi olarak ve Hakem Odası yazarlarını temsilen şahsım(Fehmi KARABİBER) TÜFAD başkanı sayın ÇAVUŞOĞLU’ nun bu nezaket dolu davetine icabet ettik. İftar yemeğinde konuşma yapan TÜFAD İstanbul Şube Başkanı Rıza ÇAVUŞOĞLU; " Böyle bir organizasyonun mutluluğu içinde olduğunu, yoğun katılımdan dolayı onur ve gurur duyduğunu ifade etti. Bu güzellikleri, samimi ve içtenlikleri spor camiasının her alanında görmeyi arzu ettiğini belirtti. ''   Katılımın oldukça yüksek olduğu geceyi Hakem Odasının ardı ardına patlayan flaşları renklendirdi. Hemen hemen tüm masalarda Hakem Odasının camiaya verdiği hizmet konuşuldu. Yazarlarımıza davetliler tarafından özel bir ilgi gösterildi. Klasman terfi dönemi geçmiş olmasından dolayı camia mensupları objektiflerimize çekinmeden çok daha rahat poz verdiler. Bu durum camiada oluşturulan KORKU İMPARATORLUĞU' nun bir göstergesidir.   Murat SÖYLEMEZ ve Mustafa SEVİM camianın geleceğine yönelik oldukça koyu ve samimi bir sohbet gerçekleştirdi. Sayın SEVİM İHK Başkanlığı için tüm mecraların desteğini şimdiden almış gibi görünüyor. Mustafa SEVİM' e gecede ayrı bir ilgi ve alaka vardı.   Öpüldünüz hocamız Sayın Hüsamettin ÇELİK’  in neşesi katılımcıların da neşelenerek gecenin hoş seda içerisinde geçmesine sebep oldu.   Üstadımız Özcan OAL’ ın espirileri ortalığı kırdı götürdü.   TÜFAD İftar yemeği olmasına rağmen Hakem Camiasının geleceğine yönelik çok önemli hususlar gerek ikili gerek üçlü gerekse çoklu görüşmelerle masaya yatırıldı.   Şu bir gerçek ki Hakem Odası Hakem Camiasının yanı sıra spor camiasına da farklı bir hava katmış. Sitemize gösterilen ilgiyi bu gece görünce ne kadar önemli şeyler yaptığımızın farkına vardım.   MHK’ nin başarısızlığı, 1. Bölgenin BHK’ ndaki üyelerinin derhal görevden alınması ve özellikle de facebook ve sanal alemdeki Hakem Camiasının bazı yöneticilerinin kurduğu iddia edilen hesaplarla iftira çetesi hususlarına değinildi.   İstanbul dışındaki yazarlarımıza şunu özellikle hatırlatmak istiyorum;   Değerli yol arkadaşlarım, hocalarım, kardeşlerim bizleri sadece Hakem Camiası değil tüm spor camiası takip ediyor. Kalemlerimizi hep beraber ülke sporunun gelişimi için bundan sonra daha fazla oynatmamızda fayda olacağı kanaatindeyim. Aynı şekilde eğitimcimiz Celalettin Hocamız da hazırladığı paketlerle katkı sağlamaya devam etmeli… Hakem Odasının spor camiasına çok farklı bir hava kattığı artık bu iftar ile sabitlenmiş oldu.   TÜFAD Başkanı Sayın Rıza ÇAVUŞOĞLU’ na Hakem Odasını böyle önemli bir iftar organizasyona  davet etmesinden dolayı tüm yazarlarımız, gönüllülerimiz, emekçilerimiz ve gönül verenlerimiz adına teşekkürlerimi arz ediyor, görevinde başarılar diliyorum…   Fehmi KARABİBER Hakem Odası İmtiyaz Sahibi
Metin AYDINOĞLU; Üç yıldızdan biri kaydı…

Tarihe geçen, 80 binden fazla kişi önünde oynanan 0-0′lık Karşıyaka-Göztepe derbisinde ter dökmüştü Onur Sorguç hocam.   16 Mayıs 1981, İzmir Atatürk Stadı. Karşıyaka – Göztepe derbisi, 0-0 bitti. İhtilal sonrası çok önemli maç. Silahların gölgesinde oynandı. En az 80 bin kişi tribünleri doldurdu. Dağ taş her yer seyirci doluydu. * * * Ben de nacizane Bayraklı tarafındaki Açık Tribün’de eniştem Mehmet Özdemir ile birlikre güç bela iki basenlik yer bulabilmiştik. Olay çıkmadı, harika bir maç oldu. * * * Maçın hakemi; Halil Atalık. Yan hakemler, o zamanlar yardımcı hakem denmiyordu. Kapalı tribünün önünde görev yapan Onur Sorguç, Açık Tribün’ün önünde görev yapan da Muhsin Karabağ hocalarım idi. Alınlarının akıyla başarılı bir şekilde görev yaptılar. Futbolcular ve teknik adamlar da centilmence sahada yer aldılar. Herkese çok teşekkür ederim. Hatıralarımda güzel bir yeri var. * * * İşte o üç yıldızdan biri kaydı. Aramızda yok artık. Göremeyeceğiz, gönüllerimizde yaşayacak. * * * Onur Sorguç. Devrem, kardeşim Kadir Sorguç’un da babası. Hiç kayırma, torpil görmedi babadan, göremezdi de zaten. Adı gibi onur’lu bir insandı. hoşgörülüydü, babaydı, babacandı. Dürüsttü, namusluydu. Hata yaptığında bunu açıkça söyleyebilen ender hakemlerdendi. * * * Profesyonel maça çıkmak hiç kısmet olmadı. İki kez amatör maça çıkmıştık. Çok rahat bir hakemdi, hiç strese girmezdi. Yan hakemini strese sokmazdı. Ama çok titizdi. * * * Hoşgörülü dedim de bir gün Atatürk Stadı Sahalar’daki hakem soyunma odasındayız. Nedim Ergün abimin enfes çayını içerken, aklıma nereden geldiyse toyluk işte. O zaman hakem bile değilim. Hürriyet’te gazetecilik yapmaya çalışıyorum ufak ufak. Abim Mustafa Aydınoğlu hakemdi, 2 yıllık. * * * Soracağım tuttu, ‘Onur hocam sizi Komiser Kolombo’yo benzetiyorum’ dedim. Haydi dilim kopsun derken. Hakem soyunma odasında boy aynası vardı. Geçti aynanın karşısına ‘Yok canım yanılıyorsun o bana benziyor’ demesin mi ? Koptum, koptuk, hep beraber. İşte hoşgörü, işte insanlık, işte hakemlik. Boşu boşuna tepelere çıkanlardan değildi o. * * * Mekanın cennet olsun sevgili hocam. Allah gani gani rahmet eylesin. Güzel bir insanı uğurladık. Kalbimize gömdük. Nurlar, ışıklar içinde yat. Onur’lu adam, Onur’u bize kalan güzel insan.   Metin AYDINOĞLU Hakem Odası Yazarı Hakem Odası İzmir Temsilcisi
İSTANBUL ‘DA HAKEM OLMAK..!

İnanın İstanbul’da Hakemlik Ömür Törpüsü…   Önce internetten kursu bitirecen. Sonra koşu sınavı.  Aday hakemlik başlayacak. Ve il hakemliği.   Asıl sorun burdan sonra.   Birisine veya birilerine yakın olmanı sana tavsiye edecekler.   Uymazsan, maç vermeyecekler, tehdit edecekler vs.   Günümüzde moda çakırlar.   Önümüzdeki süreçtede etkili olacakları görülüyor.    Öyleki;   Son yapılan  ilave hakem atamasında dahi  görünen mhk istanbul kanadının haberi yok.   Mhk-bhk ve ihk isteyerek veya bilmeyerek bu duruma alet oluyor ve hiç  Sesleri de çıkmıyor.   Demek ki orada koltuk işgal ediyorlar o kadar. Daha sonra klasman hakemi olursan. Bu yakın olduğun birileri  senden devamlı   Talepte Bulunacaklar…   -Beni arabanla şuraya götür, şu kağıtları fotokopi çek, şu akşam yemekli toplantı var Katıl, dernek seçiminde buna oy ver, vb.   -Bitti mi bitmedi.   Gözlemcilikte de bu istekler devam eder. Bu istekler  demoklesin kılıcı gibi kafanda sallanır durur.   Taki  yaş 65 olup (mentör olursan 70) camiadan çekilene kadar.   Bu süreçte kullanılabileceğin ya da kendini kullandırtabileceğin kadar kullanılırsın.   Bu yakın olduğun birileri hep kendi menfaatlerini düşünürler. Çünkü onlar için hasan Gelmiş, mehmet gitmiş umurlarında değildir.   Aslolan rantı  pardon malı götürmektir.   Tabi bu mal zaman zaman farklı kullanımları da içerebilir!   Ve şu andaki  listelerin en az %80-85’i  bu süreçlerden geçmiştir.   Çok nadir olarak bu badirelerden kurtulan ve etliye sütlüye bulaşmayıp bir yerlere gelenler olmuştur.   Onlarda uzun soluklu olmaz zaten.   Camiada bu yazıyı okuyup ta bize hak vermeyen birilerinin çıkacağını zannetmiyorum.   Sağlıklı günler…   Gönderen: Adem GÜRBÜZ   Editör: Fehmi KARABİBER
2014-2015 FUTBOL OYUN KURALLARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER…

4. Kural Oyuncu Giysi ve Gereçleri'nde yapılan değişiklikle, Oyuncular (erkek/kadın) siyah veya formanın ana rengiyle aynı olmak şartıyla baş örtüsü kullanabilecek.   Kullanılacak baş örtüsünün formadan ayrı, oyuncunun kendisinin veya rakibinin sağlığını tehlikeye atmayacak bir yapıda ve tek parça olması gerekiyor.   Bu değişiklik kararı 2 yıllık pilot uygulama sonrası alındı.   Baş örtüsü kullanımı Iran Milli Takımı'nın 2012 Olimpiyatları'ndan baş örtüsü nedeniyle diskalifiye edilmesiyle gündeme gelmişti ve FIFA oyuncu sağlığını tehdit ettiğini ileri sürmüştü.   Asya Futbol Federasyonu' ndan gelen talep sonrası, IFAB baş örtüsünün güvenliğinin test edilmesini onayladı ve 2 yıllık pilot uygulamanın sonunda kullanımına izin verildi.   Yapılan bir diğer değişiklik temel zorunlu kıyafetler ve şortların altına giyilen taytlar üzerindeki reklam ve sloganlarla ilgili.   Temel zorunlu kıyafetlerin ve şortların altına giyilen taytın üzerinde herhangi bir politik, dini veya kişisel slogan veya görsel olmaması gerekiyor.   Ayrıca taytların üzerinde yapımcı firmanın logosu dışında reklam da bulundurulmamalıdır. Bu kuralı ihlal eden oyuncu ilgili federasyonca veya FIFA tarafından cezalandırılır.   Ayrıca Kural Kitabı' nın uygulamalar bölümünde yer alan açıklamada, teknolojinin gelişimiyle birlikte oyuncuların kullandığı gözlüklerin hem kullanan hem de diğer oyuncular için daha güvenli hale geldiği, hakemlerin "özellikle genç oyuncular için" gözlük kullanımına tolerans göstermesi gerektiğini vurguluyor.   kaynak: Hakem Klavuzu   Hazırlayan: Celalettin Lütfi BEKTAŞ   Editör: Fehmi KARABİBER
DÜNYA KUPASI, MİLLİ TAKIMIMIZ  VE CÜNEYT ÇAKIR !

DÜNYA KUPASI, MİLLİ TAKIMIMIZ VE CÜNEYT ÇAKIR !

Bir yıla yakın bir zamandır  hakem odasının siz değerli  okuyucularına başta hakem ve gözlemcilerimizin gelişim ve becerilerine katkı sunacak ölçüdeki maç değerlendirme analizleri  ve yorumlarımla destek olmaya çalışıyorum.   Bu aşamada sizlerden  gelen telefon ve mailleriniz  ile gönderilen teşekkür mesajlarınızla  gösterdiğiniz ilgi ve alakanız  için hepinize ayrı,ayrı teşekkürlerimi sunarım.    Acısı ve tatlısı ile dünya kupası tamamlandı. Gönül isterdi ki,milli takımımızla beraber  Dünya kupası yarışmasında olma sevincini hep beraber paylaşabilseydik.   Guruptaki  takımları izledikten sonra milli takım olarak başarılı olurduk diye düşünüyorum. Ne yazık ki yoktuk, olamadık.Olamamamızın nedenleri düşünüldüğünde birkaçını hemen sayabiliriz; Ulusal bir takımda Teknik direktörüne karşı örgütlenen futbolcular olursa, attığı gole sevinmeyen oyuncumuz olursa, keyfi olarak sakatım deyip oynamayan futbolcumuz olup da sonradan da bu ülkede futbolun gözbebeği olurlarsa neyi nasıl tartışıp dünya kupasına katılabileceğiz.   Uluslararası Futbol Federasyonları birliği (FIFA) nın dünya sıralamasında  722 puanla 35.basamakta olduğumuzu de söylememiz gerekir.   Bu tablo karşısında Futbolumuzu yöneten patronların  ülke futbolunun gelişimi adına neler yaptıklarını veya yapamadıklarını nedenleri ile beraber  77 milyonluk ülke insanlarına futbolumuzun düştüğü bu düşündürücü durumunu  samimice açıklamaları gerekir. Futbolumuzu el birliği ile ayağa kaldırmak için futbolu başarılara taşıyacak yönetime destek vermemiz gerektiği gerçeğini herkes kabul etmeli ve hepimiz  ona göre davranmalıyız.   Dünya kupasında belki iyi futbol yoktu ama kupadan geriye hatırlanmaya değer konular da çokça olduğunu söylemek gerekir. Mesela, İnsana yakışır biçimde maç izleyen taraftarlar, Kalecisini değiştirip tur atlayan ve sihirbaz  teknik direktör olarak tarihe geçen Hollandalı Teknik adam Van Gaal, Kendi taraftarlarına rakip futbolcuyu alkışlatan David Luiz, Kolombiyalı Rodrigez' in gözyaşları, Brezilya takımının  düştüğü  acizliği, Rakibini ısıran Suarez’ in hareketi gibi konular hafızalarda uzun süre yer edecek ve hatırlanacaktır.   Evet, Dünya kupasında yoktuk, ancak uluslararası hakemimiz  Cüneyt ÇAKIR  ile bu turnuvada teselli bulduk.   Ekibi ile beraber çok iyi performans sergileyerek ülke hakemliğini uluslararası arenada en iyi şekilde temsil ederek ülkemizin tanıtımına  çok büyük katkısı oldu tüm hakemlerimizin moralini üst seviyelere taşıdı.   Cüneyt Çakır, ülke temsilinden dolayı devlet katında onore edilmelidir. Başarısı Türk halkının ve hakemlerinin gururu olmuştur. Kendisinden her zaman övgüyle bahsedilecektir.   Kendisini ve ekibini tekrar tebrik ederim.   Yeni bir haberle ve yeni bir konu için görüşmek üzere hepinize saygı ve sevgiler.    Ali ERKAN Hakem Odası Yazarı Hakem Odası Ankara Temsilcisi
Serdar KAYHAN Yazdı: ’’MHK  &  Zekeriya Alp  Sesimizi Duyan Var mı?? ‘’

Serdar KAYHAN Yazdı: ’’MHK & Zekeriya Alp Sesimizi Duyan Var mı?? ‘’

Zekeriya Alp Hocam size sesleniyoruz…….   Artık duyun insanların sesini…   Siz bile TFF’ na  istifa verdiniz ki şahsınızla ilgili en ufacık bir yanlış yokken. Bu kadar değerli  bir insansınız ama;   Sizin inandığınız üzerine inşa yaptığınız insanlar artık bitti. Türkiye’ nin her yerinden sesler geliyor insanlar haykırıyor.   Adalet adalet adalet diye…… Duyun artık.   Bu kadar itirazın vardır bir sebebi araştırın sorgulayın dinleyin disiplin kurulunuz var çok değerli insanlardan oluşuyor önünüze gelen dosyaları mailleri verin sorgulasınlar araştırsınlar.   ‘’Ateş olmayan yerden duman çıkmaz’’.   Kadronuzdaki yöneticiler hakkında o kadar çok şey geliyor ki kulağımıza kapasak da kulaklarımızı duyuyoruz artık.   Türkiye’ nin her yerinden kurullarda hakemlerden gözlemcilerden o kadar çok isyan var ki taş olsanız çatlarsınız.   Bir Vekiliniz Var…   İnsanları telefonla tehdit ediyor küfür ediyor hakaret ediyormuş. Yetmiyor mesajla devam ediyormuş. Facebook’ ta karalama yapıyormuş. İnsanların ekmeğiyle oynuyormuş.   BÖYLE BİR VEKİL YÖNETİCİ OLUR MU???   Bir bölge sorumlunuz  varmış… Hakem nasıl yetiştiririz nasıl Türk hakemliğini bir yere taşırız demiyormuş, İşi gücü bırakmış  Hakemlerini Devletimizin Çok Değerli  Savcılarını meşgul ederek şikayetlerde bulunuyormuş.   Böyle bir yönetici olur mu?   Kendi ayıbıyla utanacağına diyorlar hakemlerini savcılığa veriyormuş. Arkadaş neticede bunlar senin hakemin.   Neden Federasyonun disiplin kuruluna vermiyorsun...   Biraz  da olsa utanıyor diyorlar …..!!!!!!! Ne hallere düşmüşler şahsım adına üzülüyorum.   Size bağlı bazı yöneticiler bir site kurup insanları karalıyorlarmış. Bu siteyi arka plandan bir mhk, 2 bhk üyeleri yönetiyormuş.   Bir ihk ve dernekte yönetimde olan biri de yazıyormuş... Ulusal basına da yalan yanlış servislerde bulunuyorlarmış... Birçok facebook adresleri kurmuşlar karalamalar yapıyorlarmış. Bu yöneticilerle mi hakemliğe hizmet vereceksiniz????   Bu konuları kısaca geçip Camiamızın içindeki daha önemli konulara değinmek ve değerli okurlarımızla paylaşmak istediğim konulara geçmek istiyorum.   ‘’Unutmayalım’’ Bugün ona bana yarın sana ’’hayata duyarsız kalmayalım.   Evet; Her zaman hakkaniyetin peşinde oldum. Hak eden hakkını almalıdır dedim hukukun üstünlüğü ilkesiyle hareket ederek yüreğimin yettiği kadar savundum haksızlıkları.   İstanbul Hakemi İsmail HAKSEVEN diyeceğim…   Hakem İsmail HAKSEVEN’ den ne istediniz. Dediğinizi mi yapmadı? Adamınız mı olmadı? El mi öpmedi? Bit’ad mi etmedi? NE istediniz??? Ama o sadece Hakem olmak istedi… Hakemlik yapmak istedi.   Tüm heyecanıyla Türkiye’ de hakemlik yapmak isteyen bir insan? Neden buna müsaade etmiyorsunuz?   Eğer varsa bir yanlışı ahlaksızlığı yetersizliği sevk edin disiplin kuruluna alsın cezasını ya da alın lisansını.   Bunu yapamıyorsanız gerçekten büyük yanlış yapıyorsunuz şaibe taşıyorsunuz demektir…   İHK Başkanı Oğuz Uğurlu hocayı tanırım kendisiyle kişisel hiçbir problem yaşamadım benim gözümde de değerli bir insandır.   İsmail kardeşimize haksızlık ettiği söyleniyor.   Kendisiyle ilgili birkaç hakem arkadaşımın daha sitemine şahit oldum.   İnancım haksızlık yapmayacağı yönündedir ve varsa da bir yanlışlık iletişim kurarak çözülebileceğine inanırım…   Fakat kendisiyle kurulan iletişim karşılık görmediğini anlıyorum…   Kurulların yapması gereken Hakem yetiştirmektir. Harcamak değil. İnsanların önünü açın destek olun emek verin onlar için. Bir iki kişi seçip onların peşinden gitmeyin. Herkesi kucaklayın tamamlayın.   Cüneyt Çakır demek istiyorum son olarak; Dünya Kupasındaki görevinden dolayı kutlarım.   Fakat diğerleri onun üzerinden geçinenler size lafım;  TFF Başkanı ve kurulları dahil sizi gerçekten son derece başarısız buluyorum. Türkiye Cumhuriyetinden bir tane mi hakem çıkarttınız 72.000.000 insan içinden. Çakır’ın başarısından kendinize pay çıkartarak bir yerlere varamazsınız. Çok kısa sürede onu da tüketirsiniz tüketeceksiniz.   Arkasından gelecek bir hakeminiz bile yok. Yetiştirdiğiniz desteklediğiniz ön plana çıkarttığınız çıkarta bileceğiniz bir iki sene sonra Çakır’ la beraber bu hakemlerimiz olacak diye bildiğiniz kimse yok. Zaten Başarı olarak Çakır' ın önüne kimsenin geçmesine de izin verileceğini düşünmüyorum.   Yazık çok yazık… Bu başarı değil.   Not: Cüneyt Çakır’a verilen önem destek tor..…l baba kıyağı diğer hakemlerimize verilseydi. Biz şu an uzaydaydık……!!!!   Sevgi ve Saygılarımla…   Serdar KAYHAN Hakem Odası Yazarı Hakem Odası Danışmanı